UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN
Email : arr_nita@yahoo.com

Sunday, January 18, 2009

Pilihanraya

Bosan-Bosan! Jalan jem memanjang sampaikan nak pergi kedai depan rumah aku pun kena fikir dua tiga kali. Seminggu ni aku asyik berkurung dalam rumah je. Baru nak ambil kunci kereta, my father dah sound fasal jalan jam. Sana jam, sini jam..even aku nak gi sekolah pun jam. Aku memang kalau tak boleh keluar jalan-jalan dalam seminggu ni, aku jadi tak betul sikit. Macam orang tak cukup gula! Mulalah nampak bayang-bayang aku ada dua. Hehehe…

Semuanya fasal pilihanraya ni. Dua minggu sebelum pilihanraya, kami satu kawasan perumahan ni tak leh tidur sebab terganggu dengan bunyi bising. Time-time ni jugaklah kau nak baiki jalan sana sini. Pening aku dibuatnya! Dah tu tiap-tiap malam sampai pukul satu atau pukul dua, akan terdengarlah pelbagai kempen-kempen politik di setiap penjuru kawasan rumah aku. Rumah aku ni memang area paling sistematik bagi khemah-khemah pilihanraya didirikan. Itu belum masuk bunyi helikopter atas bumbung rumah aku yang melintas setiap 10 minit sekali selama tiga hari berturut-turut. Kalau macam ni aku pun boleh gila dibuatnya. Kata seorang member, berkorban apa sahaja. Aku cakap atok kau berkorban apa sahaja. Cuba kau kena macam aku, tak leh tidur sebab benda-benda alah ni. Kenapalah setiapkali pilihanraya ni macam ni. Tak boleh ke kalau semua parti politik kempen senyap-senyap, pangkah senyap-senyap and of course baiki jalan tu senyap-senyap?? Hahaha…macamlah semua tu boleh berlaku!

Untuk pengetahuan korang aku bukanlah kaki politik. Dan aku tak pernah ambil peduli fasal pilihanraya asalkan dia tak menganggu hidup aku. Tapi pilihanraya kali ini benar-benar membuatkan aku sasau. Inilah pilihanraya yang aku rasa amat hebat sekali diadakan. Malah terdengar di telinga aku hampir 7000 anggota polis dari seluruh Malaysia dikerahkan di Terengganu. Dan mereka mendirikan khemah-khemah polis di tepi-tepi jalan on the way perjalanan ke sekolah aku yang hanya lima minit dari rumah (pecut 110km/j). Dan tiap-tiap pagi aku nampak ada lah beberapa anggota polis yang melintas jalan dengan bawa baldi dan tuala. Entah kat mana lah mereka nak pi mandi tu. Tapi kelakar jugaklah. Kasihan pun ada dengan dia orang ni. Terpaksa bersusah payah selama tiga minggu berturut-turut.

Dan perang poster pulak amatlah hebat sekali. Kat mana-mana pun ada nampak poster. Even kat belakang rumah aku pun diaorang pasang. Tiap-tiap malam aku temankan diaorang memasang benda alah tu. Sebab bilik kecil aku ni betul-betul di bahagian belakang. So aku memang dengar apa sahaja yang diaorang buat dan apa yang diaorang cakapkan. Kadang-kala aku sampuk sekali apa diaorang cakap. Hehehe..yang kelakar tu, hari ni budak-budak tu pasang poster BN..lepas tu esok budak-budak yang sama pasang poster Pas n Parti Bebas. Kiranya kontrak depa semua parti la. Hebat betul! Kalau macam tu, baik upah aku je pasang benda-benda ni. Mat-mat rempit kat sini pun ambil kesempatan merempit sambil membawa bendera parti masing-masing. Dan tiba-tiba suasana jadi macam nak sambut raya pulak. Hahahah…meriah tul!
Malam sebelum pilihanraya tu aku dengan adik aku keluar gak senyap-senyap dari rumah. Bukan nak tengok orang kempen buat kali terakhir tapi sebab nak makan kat Noodle Station. Apa pun hidup aku kini dah aman balik. Pilihanraya dah habis and aku orang yang paling gembira tak kisahlah siapa pun yang menang. Wachaa…

0 comments:

 

Template by Blogger Candy