UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN
Email : arr_nita@yahoo.com

Thursday, August 12, 2010

Terengganu Syurga Rempit


Jika dahulu Terengganu terkenal dengan batik, keropok lekor, telur penyu, nasi dagang dan macam-macam lagi. Sekarang dah ada satu benda yang membuatkan terengganu makin popular? Apa dia?

Mat rempitlah, apa lagi..ini bukan statement nak burukkan negeri sendiri, tapi ini kenyataan yang mesti pihak berkuasa bendung agar tidak membahayakan orang suatu hari nanti.

Jika aku balik dari sekolah, hobi aku bawa kereta round bandar kuala terengganu dulu sebelum balik rumah. Dan menjelang maghrib aje, anda boleh lihat beratus-ratus motorsikal memenuhi jalan raya bagaikan sedang berpesta. Kalau di perhentian traffic light merekalah juara Grand Prix Sedunia dengan bermacam-macam aksi yang boleh buat orang-orang tua dan berumur sakit jantung. Aku tengok pun meluat tahap maut. Kadang-kadang sengaja je diaorang tekan minyak kuat2 sampai berkepul-kepul asap keluar dari ekzos semata-mata nak bagitahu si pemilik-pemilik kenderaan ni bahawa motor dia paling laju konon-kononnya. Kalau setakat motor kapcai buruk tu, tak payah nak eksen la wahai mat-mat motor.

Ada seorang mat motor ni buat aku terkejut beruk minggu lepas. Apa ke taknya dia pintas kereta aku dengan cara yang cukup membahayakan. Sikit lagi aku nak accident. Sebab aku geram sangat-sangat, maka aku kejar motor tu dan ikut dekat kat belakang dia sampai dia toleh dua tiga kali. Kali ketiga dia toleh, aku dah mula pintas dia sambil bagi dia cium asap dari ekzos kereta aku. Haha padan muka dia. Macam terer sangat. Lepas dah jauh, baru aku perasan, rupa-rupanya kereta aku dah masuk simpang jauh dari rumah. Kelakarnya, yang aku pulak ikut bodoh pergi racing dengan mangkuk hayun tu apa ke hal? Hehe..tapi tak kisahlah, janji aku puas hati!

Kisah Mat Rempit Terengganu dah jadi bualan hangat sekarang ini. Malah siap masuk dalam rancangan 999 sekarang ni. Kenapa sampai begini ramai mat-mat rempit ni menular macam ular di jalan raya? Apa silapnya?

2006, aku nak tengok satu movie di pawagam dengan kawan-kawan. Tapi kami tersilap beli tiket. Bila tanya pada satu pasangan, mereka tak nak tukar dengan alasan nak tengok satu cerita tentang mat rempit di pawagam masa tu. Tak payah cakap pun orang tahu cerita apa. Lepas tu jumpa dengan sekumpulan orang berlainan jantina sedang asyik bercerita tentang kehebatan filem tu yang konon-konon pecah panggung. Tak payah nak cerita lebih-lebih. Kawan pelawa tengok, aku kata aku tak berminat. Seorang kawan nak belanja tengok, aku kata simpan ajelah duit kau tu. Sampai ketika filem tu main juga kat TV, time tu aku baru tengok. Sebab aku musykil apa yang hebat sangat filem yang mencecah berjuta-juta ringgit tu. Bila habis tengok, fikiran aku kosong. Takde maknanya. Nak kata seronok biasa-biasa aje. Sekadar gambaran tentang mat-mat motor yang hidup bebas, dikhianati kawan dan kekasih, dipukul, balas dendam dan habis..Mana moral of the story? Nothing! Bukannya hero tu digambarkan insaf pun, bertaubat dan bersembahyang. Balas dendam dijadikan point utama bukannya keinsafan.

Bayangkan ramai orang tengok cerita tu berkali-kali sampai cerita tu box office. Tapi aku agak yang tengok tu semuanya mat-mat motor yang bangga hidup sosial diaorang dipaparkan dalam filem. Sex bebas, arak dan judi menjadi perkara biasa. Aku benar-benar anti dengan movie tu. Jangan salahkan aku sebab aku lebih suka filem ‘Rock” yang memaparkan tentang peminat muzik rock kapak zaman 70an..Rasanya filem tu walaupun tak box office, tapi 10x ganda lebih baik sebab ada moralnya di hujung cerita.

Kesimpulannya, berdasarkan kutipan filem tu aje..pihak polis sepatutnya dah boleh buat statistik, ada berapa ramai sebenarnya mat rempit di negara kita ni. Atau kalau nak mudah lagi, bilang sahajalah jumlah ratusan motor yang saban hari memenuhi jalan raya di Kuala Terengganu pada setiap pukul 6.30 petang sehingga ke malam. Sungguh mengecewakan. Pihak polis buat roadblock hari-hari, tapi mat tempit berputar alam di jalan raya juga setiap hari. Kalau mat-mat rempit keluar jam 6.30 petang, pihak berkuasa pun sepatutnya keluar pada waktu begitu juga untuk membanteras gejala yang bagi aku dah over limit.

Monday, August 9, 2010

Ramadhan Singgah Lagi..


Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui'
Dengan sempurna


Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula


Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti


Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan


Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua


(HARAPAN RAMADHAN - RAIHAN)
Buat teman-teman pengunjung blog dan facebook, pembaca novel-novelku..teman-teman penulis dan mereka yang mengenali aku ..maka ungkapan kudus ini khas buatmu
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK
 

Template by Blogger Candy