Wednesday, December 19, 2018

Review : Aquaman 2018

Baru-baru ini saya berkesempatan menonton Aquaman. Hasil belanja dari bekas anak-anak murid saya. Mereka ambil saya kat rumah lepas maghrib dan kami berkejar untuk mengejar masa tontonan pukul 8.10 malam di LFS di Paya Bunga Square. Hehe...kalau tengok tayangan malam yang pertama memang kena macam ni la, kena rushing sikit. Kalau tak melepas


Apa yang boleh saya cakap ialah Aquaman ialah antara filem yang saya tunggu-tunggu selain Avengers End Game dan Captain Marvel. Memang saya peminat semua filem-filem dari Marvel dan DC. Permulaan filem ditunjukkan bagaimana Thomas (ayah Aquaman) bertemu dengan Queen Atlanna yang memang cantik sangat-sangat. Nicole Kidman dalam usia 50an tetapi tetapi sahaja kelihatan cantik dan seksi. Hahaha..

Hubungan antara Thomas dan Queen Atlanna akhirnya melahirkan Arthur yang comel sewaktu kecil (rambut kerinting gitu) dan bila besar lagilah ganteng. Tak tahulah kalau orang lain tak minat dengan gaya Aquaman yang selekeh, penuh tatoo kat badan tapi bagi saya...tak ada Aquaman lain dah bagi saya yang sesuai selain Jason Momoa. 

Kisah ditunjukkan dengan Queen Atlanna yang diserang di rumahnya oleh Atlantis Guardian dan dia terpaksa kembali ke dasar laut sebab tak nak suami dan anaknya menerima nasib buruk. Apabila dewasa Arthur yang mempunyai kebolehan berenang dan bernafas di dalam air hasil didikan Vulko (orang kepercayaan Queen Atlanna) diberitahu yang ibunya telah meninggal dunia kerana menjadi korban Trench sebagai hukuman kerana melahirkan Arthur. 

Suatu hari muncul Princess Mera yang memang sangat lawa dengan rambut merahnya. Amber Heard memang lawa sangat-sangat dalam movie ni. Tujuan Mera datang mencari Arthur untuk meminta bantuan menyelesaikan kemelut yang berlaku di Atlantis dan mengelakkan peperangan di antara daratan dan lautan angkara adik tiri Aquaman iaitu Ocean Master (Patrick Wilson)

Cerita seterusnya tak payahlah cerita. Nanti spoil mood orang yang nak menonton tapi apa yang menarik di dalam filem ini ialah Atlantis yang digambarkan di dalam lautan. Memang awesome sangat-sangat James Wan menggambarkan bagaimana Atlantis wujud dalam dunia Aquaman. Bukan mudah nak buat sebuah filem pertarungan yang situasinya di dalam laut. Sinematografi filem ini sangat memukau, sangat hebat dan superb. Pendek kata bagi saya Aquaman lebih hebat dan lebih power dari filem DC yang lain iaitu Justice League dan Wonder Woman. Intipati cerita pula sangat padat sesuai dengan masa 2 jam setengah yang kita dalam sedar tak sedar sudah habis walhal masih mahukan sambungannya lagi dan lagi.

Penamat filem ini sangat indah sama indah dengan kisah pembukaannya, diiringi dengan lagu tema Everything I need (Skylar Grey) yang sangat sedap didengar, Tak percaya cuba dengar. best kut lagu ni! Kesimpulannya Aquaman memang filem penutup tirai 2018 yang sangat best dan tak rugi menonton. Malah sebenarnya waktu entry ni ditulis, saya baru aje beli tiket untuk tengok kali kedua bersama anak-anak saudara pulak. Anyway thanks fatin dan alia yang belanja tengok wayang dan belanja makan. Love u girls!

No comments:

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN
Email : arr_nita@yahoo.com