Tuesday, September 21, 2010

Kenapa Aku Jadi Guru+Penulis..Bukannya Ahli Bomba?

Sekadar dongengan…
Masa kecil dulu, aku bercita-cita nak jadi ahli bomba. Semuanya sebab gilakan drama Hong Kong TVB yang disiarkan dekat TV2 tiap-tiap pukul 6 petang. Kalau dibandingkan dengan polis memang aku lebih kagum dengan ahli bomba dan penyelamat. Rasa macam merekalah hero sejati sebab sanggup merentasi lautan api untuk selamatkan orang. Aku pernah cuba-cuba duduk dalam asap waktu kecil dulu. Tuttt…tolong abaikan kebodohan aku yang konon-kononnya nak merasa situasi menyelamatkan orang ketika kecemasan. Alhamdulillah mujur aku hidup lagi sampai sekarang. Mujur juga suratkhabar tak siarkan fasal budak yang mati lemas terhidu asap semata-mata mahu jadi ahli bomba. Hehehe…Tapi itu kisah aku ketika kecil dulu..yang sukakan ahli bomba, sukakan kerja-kerja mereka dan paling penting aku pernah berniat nak jadi ahli bomba suatu hari nanti.

Realiti 1..
Aku tak pernah minat nak jadi guru pada permulaannya. First interview aku, aku disuruh menghuraikan buku terakhir yang aku baca. Mungkin kalau orang lain akan pilih bahan bacaan yang senonoh sikit dan berilmu, tapi aku dengan selamba badaknya pilih buku Dracula karya Bram Stoker dan cerita dari awal sehingga akhir bagaimana Jonathan Harker terpenjara di istana Count Dacula, bagaimana dia melepaskan dirinya, bagaimana dia, isteri dan teman-temannya Van Helsing dan Dr. Steward mencari jalan menghapuskan Count Dracula. Waktu bercerita dengan ‘overnya’ aku tak kisah langsung interview aku tu berjaya atau tidak. Dalam hati tak kempunan pun aku kalau tak jadi guru. Tapi siapa sangka, kerana rezeki, kerana takdir atau kerana mungkin teknik penceritaan aku terlalu ‘baik’ agaknya..aku diterima masuk dari ribuan calon lain yang gagal. Betullah kata orang, yang tak nak jadi guru itulah yang Allah tetapkan jalannya. Mungkin ada hikmahnya. Sekarang, aku merasa guru adalah kerjaya yang cocok untuk aku. Kalau tak jadi guru, aku tak tahu lagi apa yang aku boleh jadi agaknya!

Bayangkan walaupun susah..hehe
1) Aku kini adalah seorang anggota bomba yang makan tidur kat balai bomba. Masa lapang aku tulis novel..
2) Aku adalah guru yang siang sibuk mengajar, malam pula sibuk menulis novel

Agak-agaklah skenario yang mana satu yang lebih sedap didengar? Hihihi…

Realiti 2..
Ramai orang tahu aku paling suka membaca dan menonton TV. Dua benda ni kalau aku buat, hantu lalu pun takkan sedar. Tapi aku ada perangai buruk sikit. Bila baca buku, aku selalu tak puas hati dengan jalan cerita buku tersebut. Bila tengok TV, aku akan kutuk ending drama atau kisah yang dipaparkan dalam drama tu kalau aku tak suka. Sampaikan secara tak langsung aku akan menganggu ahli keluarga aku yang menonton sama. Jadi mereka akan selalu sebut, asyik merungut je. Nak ending best, buat sendirilah…perkataan ‘buat sendiri’ tu la macam bagi perasaan ‘weird’ sikit kat aku. Almaklum aku sendiri pun ‘weird’ jugak. Kalau dah berpuluh-puluh buku cerita aku baca dalam seminggu, tengok TV pulak sampai tengah malam, aku pun dah nak terikut-ikut dengan ‘nerd’ tapi masih cute time tu.. hahaha. So agaknya sebab suruh buat sendiri la maka aku mula berangan, berimaginasi dan mula menulis cerita-cerita yang aku angankan..sekurang-kurangnya aku boleh tulis cerita yang aku suka, iya tak?

Kini..
Dongeng dan realiti adalah dua perkara yang paling aku suka. Dengan dua situasi ini aku belajar menjadi orang yang lebih baik pada diri sendiri. Realiti itu baik, tapi dongeng akan menjadikan sesuatu realiti itu lebih indah. Dan dunia yang indah adalah dunia yang ingin aku kongsikan bersama orang lain. Maka tercetuslah karya dari kepalaku yang mengimaginasikan sesuatu yang indah. Akhirnya jadilah aku seorang penulis dan pelayar kisah. Siapa sangka..seorang bekas anggota bomba (saja nak berlagak), seorang guru sains dan kini aku adalah seorang penulis. Kata salah seorang teman, ada orang berangan tak datangkan hasil langsung. Tapi penulis berangan datangkan hasil. Kalau orang tanya apa kebaikannya menjadi seorang penulis? Maka inilah jawapannnya..

1) Menulis melatih minda yang cergas dan berfikir. Siapa kata berangan tu tak bagus? Einstein tu sebelum nak dapat teori ttg graviti duk berangan dulu tau..
2) Tekun adalah benda yang paling sukar hendak dicari. Tapi tanyalah mana-mana penulis. Semuanya secara sedar atau tak sedar akan memiliki sikap tekun dan fokus pada matlamat diri sendiri. Kalau dah sampai pukul 4 pagi masih menulis, tak ke tekun tu namanya? Hihi..
3) Kawan-kawan pun bertambah ramai. Teman penulis dan pembaca buku adalah rakan-rakan kepada penulis. Tempat berkongsi minat dan kegemaran yang sama. Aneh! Aku tak ramai kawan secara lahiriahnya tapi aku ada ramai kawan di alam maya. Kira aku ni berjaya buat kawan ke?
4) Skil komunikasi pun jadi lebih baik. Menulis menajamkan fikiran dan pada masa yang sama melancarkan tutur kata. Apa yang dikeluarkan oleh mulut, semuanya dari fikiran yang bernas dan sihat. Tajam minda maka akan tajamlah perkataan. Skil ni aku gunakan semula di kelas..kalau aku nak marah student pun, macam-macam benda aku boleh buat modal. Ada ke guru yang tak tahu nak marah apa kat anak murid? Yang nilah contoh guru yang makan hati last-last jadi tak berapa nak betul..keluarkan emosi beb! Penting tu!
5) Menulis dapat menambahkan ilmu dalam dada seseorang. Kita harus membaca untuk menulis. Baca banyak buku atau bahan yang bagus untuk melahirkan satu karya yang mesti dibanggakan oleh diri sendiri. Takpe orang tak banggakan kita asalkan kita bangga dengan diri kita sendiri. Cukuplah tu..
6) Menulis boleh mendatangkan wang. Siapa tak nak royalti beb? Orang gila je yang tak nak..alhamdulillah aku masih waras..hahaha..yang lain-lain fikirlah sendiri.

So kesimpulannya, aku memang dah ditakdirkan menjadi seorang guru yang sangat aku cintai kerjayanya. Dan alhamdullillah aku juga ditakdirkan untuk menjadi penulis yang sangat aku minati dunianya…dan alhamdulillah juga kepada Allah yang tidak mengizinkan aku menjadi seorang ahli bomba, sebab aku berkemungkinan besar akan masuk hospital dahulu sebelum berjaya menyelamatkan seorang mangsa kebakaran. Hahaha….

No comments:

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN
Email : arr_nita@yahoo.com