UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN
Email : arr_nita@yahoo.com

Tuesday, November 23, 2010

Why Me? Whyyyy??

Sejak tiga minggu lalu aku berperang dengan demam, batuk, selsema dan sakit kepala. Itu belum sebut sakit perut la, sakit kaki la..haha macam orang tua je semua sekali sakit. Hehe tp memang dah tua pun..itu peringatan tu sebenarnya dari yang kat atas tu.

Dalam tempoh ni banyak aku ignore call, ignore message dan temujanji dengan kawan-kawan. Maaflah semua. Aku memang tak larat sangat. Ada satu hari suara aku tak keluar tapi aku terpaksa juga ke sekolah untuk uruskan hal yang tak selesai. Anak-anak murid aku pun hairan tengok cikgu dia ni membisu seribu bahasa. Tapi dalam nak kontrol suara yang seksi habis ni, kalau dah namanya cikgu..cikgulah juga..time-time aku sakit pun ada juga student yang buat darah aku mendidih. So apalagi, terkeluarlah suara seksi ni menjerit macam nak keluar anak tekak. Hehe..tapi at least mereka pucat jugak dengar suara cikgu paling merdu suaranya kat sekolah (ceh perasan) tiba-tiba dah jadi suara giant.

Dan aku juga tak jawab beberapa call. Telefon aku aku biarkan merata tempat. Biaq pi lah dia duduk merata-rata. Mama dia tak boleh bangun nak angkat dia. Maaflah kalau ada call-call penting tu jadi missed call dan aku tak reply pulak call2 tu..kalau ada hal penting, tolong message saja atau emailkan. My sis akan tolong reply, don’t worry. Atas arahan Jeneral ni.

Tapi alhamdullilah, aku boleh paksa diri lagi untuk berteleku di hadapan laptop dan menaip manuskrip. Pendek kata menaip manuskrip ni boleh jadi penawar sakit buat seketika. Kalau aku duduk menonton TV, aku akan batuk dan semput. Nak bergerak bangun untuk ambil air segelas pun tak larat. Tapi kalau duduk depan laptop, secara automatik batuk aku hilang. Sebenarnya batuk jugak tpi aku yang tak perasan sebab terlalu kusyuk..hihi..

Macam sekarang ni, aku tengah demam lagi. Tapi boleh je aku menulis benda-benda ni semua. Kalau dah minat, apa-apa pun tak mustahil. Prinsip tu sentiasa tersemat kukuh dalam diri aku. Okeylah niat nak tulis pendek je..panjang2 sangat aku tak larat. Macamana nak larat aku tak makan apa-apa pun. Perut aku tak boleh terima sebarang makanan masa sakit, asyik telan bubur McD je. Nak buat macamana, itu aje yang lulus ISO..perut aku kata..bukan aku kata..hehe..

List aku buat masa aku tengah sakit. Aku nakkkkk!!!
1) nak makan pizza..(still tengah makan)
2) nak tengok cerita Angelina Jolie Salt tp sampai sekarang tak dapat-dapat lagi. Tension..
3) nak suruh orang buat air teh panas kat aku setiap 10 minit sekali.
4) Nak sekotak besar 100 Plus..wajib teguk..
5) Nak makan kerabu mangga dekat Chilada…sedap gila.
6) Nak rendam kepala dalam besen air sejuk..tp tak muat pulak..adehh
7) Nak gi karaoke…huhu bodoh sombong punya orang..tak sedar diri!!
8) Nak baring atas katil sambil letak tuala basah di bawah kepala. Nyaman aje 
9) Nak marah dan tumbuk orang..tapi tak boleh..huhu..masa ni teringat kat seseorang. Bagusnya kalau dia boleh jadi punch bag aku..
10) Nak tidurrr…zzzzz...jangan kacau!

Thursday, November 4, 2010

Ceritaku....Dedalu Di Hati

Harga : RM25.90 (sem msia)/RM28.90 (Sabah/Sarawak)
Mukasurat : 792 mukasurat
Hendak membeli? Dapatkan di blog saya dengan email ke arr_nita@yahoo.com
(hanya dijual di blog, tidak ada di kedai-kedai terpilih Harap maklum)

Pertama sekali bila novel ini hendak diterbitkan, tuhan saja tahu betapa saya gembira kerana diberi peluang menerbitkan karya sendiri. Tahun itu tahun 2006 kalau tak salah saya. Saya bersorak gembira kerana berjaya menerbitkan manuskrip yang saya ilhamkan dari kehidupan alam kampus saya di Universiti Malaya dan meminjam watak teman-teman sekuliah yang rancak berpacaran ketika itu serta mengilhamkan kekacakan seorang pensyarah muda yang pernah mengajar subjek English pada saya. Nama pensyarah itu Encik Azman. Memang handsome dan memang digilai oleh kawan-kawan sekelas saya ketika itu. Semua itu saya adun dan rangkum dan akhirnya lahirlah Dedalu Di Hati. Karya pertama saya yang membuatkan saya mula rancak menulis novel saban waktu.

Penghujung 2007 novel itu jadi sepi, sepertimana sepinya layanan penerbit itu pada saya. Saya pekakkan telinga bila ada yang bertanyakan cara bagaimana mahu mendapatkan novel itu. Sungguh ketika itu saya sendiri tidak tahu bagaimana mahu menjawab soalan mereka. Siapa yang tidak sedih bila jalan yang terbentang luas untuk kita melangkah lebih jauh tertutup lantaran masalah dalaman syarikat itu. Saya rasa itu tidak adil bagi saya kerana saya belum pun memanaskan enjin untuk memecut lebih jauh. Sungguh tidak adil.Saya nekad mempertahankan dua manuskrip saya yang berada di tangan penerbit itu lalu mencari penerbit lain. Alhamdulillah rezeki saya masih terbuka luas. Namun begitu perasaan tidak puas hati saya muncul bila Dedalu Di Hati terus ghaib sedangkan dari respon pembaca-pembaca menunjukkan mereka mahu mendapatkan Dedalu Di Hati. Tapi pertanyaan saya langsung tidak disambut. Email saya tidak dibalas. Pernah sekali panggilan telefon saya diputuskan. Hehe..itu nasib saya pada mulanya.

Geram dengan jawapan yang tidak logik, royalti yang entah ke mana, saya nekad untuk mempertahankan manuskrip Dedalu Di Hati dan mengambil semula hak ke atas manuskrip tersebut. Alhamdulilah dapat dan saya hantar manuskrip itu yang telah diperbaiki kepada sebuah syarikat penerbitan. Mulanya tak yakin sbb mnskrip ni cuma reprint, takut tak diterima pula. Lagipun saya tahu mereka agak sibuk dengan novel-novel dari penulisan2u. Jadi siapalah nak terima manuskrip ulang cetak ni ya tak. Tapi lama tunggu takde juga apa-apa. Salah seorang pembaca buku2 saya hantar email dan bertanyakan tarikh pengeluaran DDH ni. Tapi jawapan mereka MUNGKIN tahun depan. Saya pun apa lagi, terus contact pihak penerbit tersebut (wakil) dan minta untuk menarik semula manuskrip tu sebab saya tak mahu diterbitkan tahun depan kerana saya ada banyak manuskrip dalam perancangan untuk agenda 2011. Lagipun perkataan MUNGKIN tu buat saya fobia..hahaha..saya punya stail kerja senang je.. Jangan beri tarikh terbit jika anda tidak pasti bila hendak diterbitkan. Kalau tidak anda buat saya FOBIA..hehehe.

Then saya terfikir nak keluarkan sendiri DEDALU DI HATI ni dengan cover baru, versi baru dan of course susunan plot baru. Siapa yang pernah baca dan baca sekali lagi mungkin akan tahu di mana pembaharuan tu. Tapi ingat senang ke nak keluarkan novel sendiri? Sebenarnya senang je…hehe saja je nak buat havoc. Saya ingat susah, rupa-rupanya senang. Kalaulah semua penulis tahu terbitkan sendiri, insya Allah, penerbit boleh bangkrap..hehehe gurau para penerbit. Ampun ya! Dan bila ia sudah siap dan terpampang di hadapan saya, rasa macam baru aje tengok baby yang lahir semula. Rasa bangga pun ada, macam-macam rasalah. Saya rasa macam tak percaya saya yang buat semula ni. Edit, draf dan beri idea tentang konsep cover yang saya nak. Dulu saya minta penerbit nakkan cover purple, tapi tak dapat. Now, saya dah hasilkan novel dengan cover berwarna purple yang saya inginkan. Rasa gembira macam nak lompat. Mujur tak tembus siling. Hihi…

First dapat pertontonkan novel itu di Festival Novel 1 Malaysia di TTC baru-baru ini buat saya happy. Saya bawa 100 naskah dan hampir terjual semuanya. Alhamdulillah saya ada promoter-promoter lawa yang asyik promotekan novel saya tu. Thanks girls. You are the best! Dah lah comel-comel, pandai pulak promote buku..hehe.Bayangkan dalam tempoh dua hari sahaja buku itu siap dicetak saya dah dapat pulangan atas usaha saya. Selepas selesai Festival Novel 1 Malaysia, saya terpaksa pula menguruskan tempahan DDH di blog yang masuk saban hari. Family pun excited sama tengok saya tersengih-sengih. Hahaha..gilo doh anok demo ni..Bayangkan berhadapan dengan hampir 160 tempahan (ketika ini)..buat saya teruja. Tak sangka saya boleh terbit dan jual buku saya sendiri.

Dalam masa yang sama, Sudah 5 orang penulis hubungi saya secara personally bertanyakan tentang proses penerbitan sendiri ni. Hehehe..buat para penerbit, jaga-jaga….takut kejap lagi ada penulis anda yang lari pecut! So layanlah penulis tu baik-baik, buat lebih kurang nanti jangan salahkan anita aruszi ni pulak yang boleh explain dengan detail fsl proses penerbitan novel sendiri. Dan sudah ada dua syarikat pencetak yang dok offer kt saya untuk cetak novel2 saya.. Mungkin diaorang ingat saya ni buka syarikat, padahal tak pun. Buat sendiri-sendiri je untuk puaskan hati pembaca yang dah lama menanti DDH. Tapi saya simpan jugak bussiness card diaorang. Sekarang dari 100 peratus hal mengenai penerbitan, saya hanya tahu 30 peratus sahaja. Maksudnya saya kena belajar 70 peratus lagi. Ilmu tu luas. Insya Allah saya yakin saya akan tahu semua tentang penerbitan kerana saya sedang belajar untuk pertahankan diri sendiri pada masa akan datang.

Apapun, saya gembira dengan penerbitan novel ini. Saya punya kerja senang aje. Dari menanti novel ni keluar macam menunggu buah yang gugur, lebih baik saya cetak sendiri. Sebab tujuan saya menulis adalah kerana nak mengembirakan pembaca dan hendakkan pembaca membaca novel-novel saya, bukan hendak menggembirakan atau menjaga hati sesetengah pihak. Nak jaga hati orang macamana, hati saya sendiri tak terjaga.hehehe..

Sesiapa yang berminat mahu membeli Dedalu Di Hati, boleh contact saya melalui email tertera. Naskah yang tinggal hanya 50 sahaja lagi dari 300 naskah yang saya cetak. Tetapi insya allah tahun depan, saya akan cetak semula naskah ini.

Sinopsis
Aliya Murni yang kematian ibubapanya akibat kemalangan jalan raya membesar di rumah anak yatim dengan menerima ikhsan seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai daddy. Dia tidak pernah kenal siapa lelaki itu. Dia juga tidak pernah tahu rupa lelaki itu. Namun mereka tidak menjadi asing meskipun saling tidak mengenali lantaran YM menjadi rutin harian.

Kehadiran pensyarah baru di kampusnya membuatkan dia hampir terlupa pada kewujudan daddy. Sedikit demi sedikit Adam Hazril mula mengambil tempat di hatinya. Kerinduannya pada daddy terubat dengan kehadiran lelaki itu. Apa yang tak diduga, kehadiran Adam Hazril dalam hidupnya semakin mendekatkan dirinya dengan daddynya yang misterius. Dia mula mengenali kewujudan Doktor Badrul, Haikal dan Irina dalam hidupnya. Tapi mampukah dia bertahan dengan panahan cinta Adam Hazril apabila ternyata Irina lebih berhak? Mampukah dia berkorban diri semata-mata untuk membalas budi daddynya?
 

Template by Blogger Candy