UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN
Email : arr_nita@yahoo.com

Thursday, July 29, 2010

Lempuk Durian Paling Best

Tak tahulah dah banyak mana aku berangan nak makan lempuk durian tapi sampai sekarang tak juga makan-makan. Nak makan lempuk durian, kena beli buah durian dulu. Tapi masalahnya bila aku pergi je stall buah-buahan..lain buah pulak yang aku bawak balik. Tak manggis, mesti buah mempelam atau pisang. Padahal nun jauh d lubuk hati (Chewahhh macam serius je), aku kempunan nak makan lempuk durian. Nak kata susah nak buat, takdelah susah mana pun..tapi aku hanya suka makan lempuk durian air tangan orang yang pakar.

Hari tu masa pergi kelantan, aku beli lempuk durian dekat pasar CT Khadijah tapi last-last buang macam tu je. Tak sedap la..takde rasa durian, rasa gula je lebih. Tapi nak makan lempuk durian yang paling sedap di dunia, aku kena ambil hati orang yang paling penting ni. Coz dia lah tukang buat lempuk durian yang paling sedap. Pendek kata sehingga menjilat jari. Kalau dia buat lempuk ni, aku lah tukang perabis sampai licin bekas. Memang tak bersisa langsung. Bukan buruk lantak tapi berjimat cermat. Durian kan mahal! Hehehehe…

So abah..please..please..and please..tolong buat lempuk durian itu untuk anakmu ini. Ini rayuan yang entah kali ke berapa dah. Hehehe…

Monday, July 12, 2010

Seminar Hantu 5 Minit


Baru-baru ni berborak dgn my sis and my father fasal hantu. Semuanya gara-gara fasal cerita Shaapit, cerita hantu hindustan yang kitaorang tengok. Ada satu scene, si heroin ni nampak orang berbaring kata jalan raya (hantu la tu) then dia berhentikan kereta untuk tengok sebab dia sangka orang.

Aku : apa punya bodoh amat perempuan tu. Yang pergi berhenti tengah-tengah malam buta tu apahal? (merungut sambil buat muka marah padahal dah tengok lebih dari 10x)

Abah : Kalau abah, abah langgar jek… (muka selamba je time ni)

Aku : Habis kalau betul orang tu memang orang, takkan nak langgar gitu je.. Buat-buat memang betul orang tu pengsan ke, tak ke mati katak orang tu?

Abah : Daripada berhenti tak tahu orang jahat ke tak, baik langgar je. (Kejam punya abah!)

Aku : Sampai hati abah. Daripada langgar dia, baik la abah elak je kan senang. (murni sungguh hati aku ni)

Abah : (Sengih)

Aku : Hii kalau orang, orang lari je..hantu-hantu ni mana boleh buat main!

Abah : Hantu dengan orang jahat, baiklah hantu!

Sis : Orang pulak, kalau hantu dengan orang jahat..orang takut orang jahat lagi. (ayat sokong)

Aku : Habis hantu tak takut?

Sis : Takut sikit je la. Orang jahat lagi takut. (entah ya entah tak! Poyo je!)

Aku : Woi orang plak, memang orang lagi takut hantu la. Lagi-lagi kalau hantu tu muncul depan mata kita dengan muka serabai tu. Orang jahat dah mmg kita boleh alert. Jangan hantu tu muncul depan orang dah ler..tak mooo..

Ma : (terkelip-kelip tengok kitaorang dengan muka pening)

NOTA :
Cuba perhatikan fakta ini. Sorang pakcik pegawai kerajaan bersara umur 50an + sorang cikgu sekolah menengah + sorang lagi lecturer universiti ...tengah buka seminar 5 minit yang ala-ala seminar budak darjah satu..hehe..yang pasti kami happy!

Thursday, July 8, 2010

Tak Salah Mencuba!

Bulan ni agak slow menghasilkan karya-karya baru. Mybe sebab aku sedang bersiap2 untuk karya tahun 2011, jadi aku taklah tergesa-gesa nak siapkan novel-novel ni. Aku juga masih ada sebuah novel bergenre baru yang memang takkan familiar dengan nama anita aruszi tu.. sebabnya aku sedang berjinak-jinak menulis karya yang lebih berat dan bukan sekadar novel-novel cinta. Tapi don’t worry karya-karya berunsurkan cinta dan thriller masih menjadi salah satu dari genre karya-karya aku. Mungkin sesekali keluarlah karya-karya ‘freak’ ni..tapi aku akan maklumkan terlebih dahulu jenis genre ni supaya bila ada yang nak membeli, mereka boleh maklum dahulu dengan genre-genre bertema begini. Jadi tak adalah rugi duit membeli iya tak?

Bila ada cabaran dari Tuan Sharif Putera untuk hasilkan karya-karya berat, aku teruja untuk mencubanya. Dan alhamdulillah ia sudah pun masuk 90 peratus. Tidaklah berat sangat seperti yang digambarkan, hanya lebih bersifat serius dan mengajak orang berfikir sedikit. Hehe…Jadi bila ada karya-karya ini dengan jenama nama pena aku, tidaklah orang kata aku hanya pandai tulis kisah cinta. Hehe..sejujurnya aku juga fikir ramai penulis sepatutnya mencuba pelbagai genre novel. Tapi mungkin ramai yang tidak berani lari dari kelompok genre mereka sebelum ini sebab takut lari peminat atau hilang identiti konon-kononnya. Jangan kisahkan sangat identiti diri tu atau takut hilang peminat. Sebab bila kita menulis kerana takut hilang peminat, kita akan menulis tanpa passion. Kita akan menulis dengan tekanan. Tekanan kan tak baik dibawa masuk dalam emosi novel.

Percayalah bila anda sudah menulis banyak kisah cinta, anda akan jadi muak dengan genre ini (buat seketika lah). Dan inilah masa yang sesuai untuk ubah genre penulisan anda. Jangan takut mencuba sesuatu yang baru! Yang baru itu lebih baik dari yang lama. Tulis apa sahaja meskipun tidak logik, tapi jangan sehingga mengabaikan fakta cukuplah!

Monday, July 5, 2010

8 Sebab Kenapa Anita Aruszi Miskin


Ada orang kata aku ni kaya..haha nak gelak sumbing aku dengar. Tang mana aku kaya? Gaji aku ciput-ciput je. Royalti novel? Hehe pun ciput-ciput jugak.. Takkan sebab aku pakai Waja Campro dan seorang penulis..aku ni banyak duit..takde semua tu..bila jadi anak sulung dalam family, kita kena jaga semua perkara. Thanks god adik-adik aku dua orang dah kerja so bolehlah kongsi tanggungjawab. Kami pun sama-sama perempuan, so mungkin sebab itu kami lebih faham dan masing2 ada inisiatif untuk membantu meringankan beban keluarga.. alhamdulillah.

Kadang-kala orang suka buat spekulasi sendiri. Konon-konon si polan tu kaya, banyak duit. Sikit-sikit suruh belanja. Tapi masalah kita orang tahu ke? Susah- senang kita orang nampak ke? Kalau kita tak tunjuk, memang tak nampak. Tapi apa ke jadahnya saja-saja nak tunjuk kaya atau saja-saja nak tunjuk miskin? Buat biasa-biasa cukuplah kan!

Kalau aku kata aku miskin, memang orang tak percaya. Tapi aku pun takdelah sesengkek sangat pun. Hehe..masih ada gaji sebagai guru, dan masih dibantu oleh sedikit royalti yang aku perolehi. Bolehlah sekadar nak hidup tapi taklah mewah yang segelintir orang fikirkan. Tapi kalau buat indeks kemiskinan, aku memang duduk dalam kategori miskin atau dalam loghat terengganu ‘orang takdok pitih’.. hehehe..

Fasal aku bilang begitu? Hehe..kalau nak tahu sangat, ni teori serba ringkas kenapa aku kata aku sebenarnya miskin.

Teori 1
Aku tak pernah tukar jam sejak aku di universiti. Harga jam aku ialah RM19.90 dan Kawan baik aku bagi hadiah masa kat UM dulu. Itupun dapat harga RM19.90 sebab kitaorang beli dua jam..haha..buy one free one. Kitaorang plak mmg pantang perkataam gratis tu..tiap-tiap tahun aku cuma tukar bateri dan tukar tali setiap dua tahun sekali, tapi tak pernah nak pergi kedai beli jam baru yang kurang-kurang pun berharga RM59.90..hehe…Aku pernah belikan jam yang agak mahal untuk salah seorang student aku. Tapi itu kerana aku hargai sangat pencapaiannya dalam akademik. Hehe kalaulah dia tahu cikgu dia pakai jam murah je sebenarnya!

Teori 2
Masuk hari ni, dah 888 kali dah aku dok pergi survey telefon baru untuk gantikan telefon aku yang tak pernah ditukar semenjak aku belajar di universiti. In fact telefon yg aku pakai sekarang ni telefon ke –dua yang aku pakai sejak aku mula-mula tahu guna telefon. Kalau berbanding adik aku yang maybe dah 5, 6 kali tukar telefon..aku baru dua kali. Itu pun keypad kt phone tu dah hilang tulisan..tengok! Tu bukti betapa bersungguh-sungguh nya aku pakai telefon tu. Jatuh 10x pun pakai yang tu jugak. Sampai abah aku tegur, pergilah tukar telefon baru..hehe klu mak ayah sendiri pujuk, tu maknanya telefon aku tu dah wajar kena campak gaung dah. Hari tu aku berkenan kat Nokia E27..punyalah cantik. Harga pun lawa. RM1200 je. Hah jer? Aku telan liur sambil garu kepala. Sebenarnya tengah congak. Kalau RM1200 tu aku buat belanja sebulan, macam-macam benda aku boleh beli : beras, telur, ikan masin, milo, maggi, nescafe (botol besar) dan yang seangkatan dengannya. Silap-silap haribulan bakinya boleh buat belanja bulan berikutnya. Hehehe…P/S : Telefon adik aku wawa yang berusia 16 tahun lebih cantik dari telefon aku. Hahaha sadis kan?

Teori 3
Aku selalu beli blouse atau T-shirt tapi sebab badan aku ni sekejap kembang sekejap surut, maka aku selalu beri kat adik-adik aku baju-baju tu. Time aku kembang, aku bagi. Time aku surut, aku menyesal bagi..hehehe nak mintak balik buruk siku la pulak. Hahaha macamanalah tak miskin..beli baju bagi orang, beli sedekah, beli sedekah..hehehe.. takdelah sedekah jauh, almari sebelah je (almari adik beadik). Begitu jugaklah dengan kain batik. Ampun aku memang tak pandai pakai kain batik (nak kata moden punya orang, takdelah moden pun). Tapi apasal ya? Orang-orang kat terengganu suka sangat hadiahkan kain batik kalau ada apa-apa events yang melibatkan AKU. Masalahnya aku memang alergi dengan kain batik. So sebab banyak sangat, aku pun bagilah kat mak aku untuk dipakai. Tapi time aku takde duit, aku selalu melamun sorang-sorang sambil angkat kening jahat. Bayangkan kalau aku kumpul semua kain-kain batik yang aku bagi mak aku tu dan jual kat pasar malam, mesti untung beratus jugak tu..

Teori 4
Aku boros sedikit dalam berbelanja tapi aku miskin bukan sebab keborosan aku, tapi aku miskin sebab aku selalu hilangkan duit yang konon-konon aku sorokkan untuk elak aku membazir belanja tak tentu hala. Masalahnya kalau aku simpan duit tu di situ, lagi dua tiga hari memang aku dah tak ingat dah kat mana aku simpan. Kalau nak jumpa balik pun sah-sah dua tiga tahun lagi. My friend kata itu pelaburan jangka masa panjang. Kepala hotak dia..hehehe..orang lain pelaburan jangka panjang simpan kat bank, aku pulak simpan kt dlm almari baju.

Teori 5
Aku suka kumpul kasut walapun tak sebanyak Imelda Marcos bini bekas presiden Filiphina yang mmg kaki boros dalam membeli kasut. Tapi dalam sepuluh kasut yang aku beli, sebenarnya aku pakai satu aje sampai rosak.Yang lain-lain tu buat tayang dan cuci mata je.

Teori 6
Kegilaan aku pada cerita korea buat aku jadi miskin sekejap. Kalau suruh pilih antara beli kasut, baju, jam, barang kemas atau kosmetik..korang toksah mimpilah aku akan beli semua tu kalau ada DVD cerita korea yang best. Ayah aku suruh aku jual DVD yang berkotak-kotak di rumah tapi no way..hehehe…siapa sentuh CD Box aku, aku fire kang! Kalau duit dalam poket aku tinggal sepuluh sen pun aku takkan surrender koleksi-koleksi aku ni kat semua orang..jangan harap! Hehehe..

Teori 7
Aku tak penah suka pakai barang kemas. Aku memang takde duit nak beli pun.Kalau ada bonus pun, aku tak pernah terfikir nak pakai. My parent nak belikan barang kemas kat aku. Then aku cakap kat diaorang, apakata barang kemas tu tukar dengan duit. Kalau duit aku nak..boleh buat beli cerita korea. hehehe..after that my parents tak pernah lagi dah sebut nak belikan aku barang kemas. Serik gamaknya. Hahaha…padan muka aku!

Teori 8
Kalau korang tanya cikgu mana kat SMK Padang Midin yang selalu kena pau duit dengan student? Jawabnya aku la.Agaknya muka aku ni muka cop duit agaknya..budak-budak aku kalau jumpa aku je.teacher nak seringgit, teacher belanja air, teacher nak duit tambang bas. Asyik2 pau aku je..tang belajar tak jugak rajin-rajin. Haiii…(keluh berat ni). Bilalah aku nak kaya ni?




 

Template by Blogger Candy