UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN
Email : arr_nita@yahoo.com

Wednesday, November 25, 2009

Salam Aidil Adha..

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat ahli keluarga tercinta, jauh dan dekat..serta buat teman-teman tersayang. Moga perayaan tahun ini memberi erti yang cukup besar pada diri kita semua akan makna sebuah pengorbanan.

Dan bagi tiap-tiap umat Kami tetapkan ibadah (korban) atas apa yang Kami rezekikan kepada mereka berupa binatang ternak, agar mereka ingat akan nama Allah. Maka Tuhan kamu ialah Tuhan Yang Maha-esa, maka dari itu berserah dirilah kepada-Nya. Dan berilah kabar baik kepada orang yang rendah hati (22:34)

Tuesday, November 24, 2009

Hujan Oh Hujan!

Hujan makin lebat, air makin naik, tidur pun makin sedap! hehehe....

Setelah hari-hari mengadap TV berita fasal banjir, akhirnya Kuala Terengganu hampir nak bah dah..hari-hari hujan lebat, astro pula hari-hari mengongggg. Jangan kata takde kena mengena..mmg ada!! Aku tension dengan Astro daa!!! Kalau macam ni terus, nampak gaya aku kena potong siaran Astro kat rumah aku tiap-tiap kali musim tengkujuh. Habis musim tengkujuh, sambung la balik. Agak2 valid tak buat gitu?

Menurut berita terbaru, beberapa buah kawasan di Kuala Terengganu dah dinaiki air dan ada sebahagiannya yang dah dipindahkan ke kawasan penempatan. Kasihannya pada mangsa-mangsa banjir ni. Zura kat Pekan mesti risau takut tak leh balik beraya hujung minggu ni. Makcik pakcik kat kampung mesti risau lembu-lembu diaorang mati lemas sebelum kena sembelih.Hehehe...

Family aku dah sibuk bincang fasal banjir ni. Yalah kalau air naik, kereta nak simpan kat mana..dah la ada tiga biji kat rumah tu. Barang-barang kat tingkat bawah nak usung ke tingkat atas pakai apa? Hehe..mcm-macamlah. Tiap-tiap hari kami kena alert! Maklumlah tengah sedap-sedap tidur, tak fasal-fasal tidur dalam air plak nanti..Tapi aku kan ada. So aku la tukang alert nya!

Tapi aku kesian dengan budak-budak yang nak periksa SPM dan STPM ni. Sebab aku jaga periksa dalam keadaan hujan lebat so aku tahulah. Diaorang terpaksa protect kertas exam masing2 dari tempias hujan yang lebat menggila sambil menjawab. Dahlah sejuk beku sampai menggigil dibuatnya. Jangan kata mereka je yang kena hujan, kitaorang yang mengawasi peperiksaan pun turut terkena tempias.

Kami para pengawas peperiksaan pun dah tak reti macamana nak cover bilik-bilik tu dari tempias hujan. Sesetengah sekolah memang tak ambil peduli langsung pada tingkat nako bilik-bilik darjah yang susah nak ditutup. Kalau satu dua tu boleh kita kata terlepas pandang, ini hampir semua tingkap tu tak boleh ditutut.Kut ya pun apa salahnya suruh pekerja sekolah betulkan tingkap tu sebelum exam..tiap-tiap tahun exam dalam keadaan hujan dan tiap-tiap tahun mereka tahu students jawab exam di bilik yang sama, takkan cikgu-cikgu sekolah tu langsung tak cakna. Apa daa..hehe jahat kan! Aku pergi sekolah orang, lepas tukutuk pulak!! Tapi sebenarnya bukan kutuk, aku cadangkan je..nanti aku ingat nak sebut la sepatah dua idea bernas aku ni kat pengetua sekolah tu..hehe chewaahhh semangat pertiwi sungguh!

Friday, November 20, 2009

New Moon Upcoming

Aku suka cover kat atas ni sebab nampak klasik.
'Bella nampak innocent sangat.
Sejak aku baca New Moon sampailah Eclipse..aku tak tahu kenapa aku lebih suka watak Jacob dari Edward. tetiba aje The Wolf nampak lagi macho dari The Bloodsucker. Haha jangan mare ya peminat Edward..


Alamak makin tak sabar nak menantikan twilight Saga : New Moon. Aku dah plan dah dengan adik-adik aku nak pergi tonton New Moon. Sebab aku kena jaga budak-budak yang ambil SPM so aku kena curi-curi masa terluang nak menonton. So far aku dah habis baca keempat-empat siri Twilight ni. Ida cadangkan aku baca Midnight Sun, tapi aku sempat baca sedikit sahaja tentang Renesmee. Nak sambung baca tapi SM dah delete lak chapters untuk Midnight Sun sebab ramai yang copy cerita ni (menurut ida la).

Camna pun untuk mengubat kerinduan dan ketidak sabaran hati aku ni, tetiba rasa nak upload gambar-gambar poster dari New Moon untuk tatapan yang sama-sama menantikan kehadiran New Moon di pawagam. Dah tak lama kan? Hehe..

Sunday, November 15, 2009

Komitmen 24 jam


Tinggal seminggu sahaja cuti sekolah. Lepas ni semua orang bercuti panjang. Nampak macam best kan? Yalah cikgu-cikgi nak bercuti panjang. Tapi hakikatnya hmm..tak best langsung.Apa taknya lagi dekat nak cuti, lagi kepala aku ni serabut dengan pelbagai benda nak kena selesaikan.

Aku cuma ada ahad, isnin, selasa, rabu dan khamis. Ahad aku ada program, Isnin aku ada taklimat peperiksaan Selasa .je masa nak uruskan pelbagai benda sebelum bercuti. Rabu dan Khamis pulak aku kena jaga SPM. Bayangkan macamana aku nak selesaikan semua benda dalam satu hari? Aduihh berat dah kepala ni. Mana fikir nak hantar buku rekod mengajar lagi, nak selesaikan register kehadiran pelajar, nak uruskan pemulangan buku teks pelajar2 aku, nak serahkan komputer pada makmal lagi dan macam2 lah nak kena urus. Hari-hari terakhir sekolah sebelum cuti memang merupakan hari-hari sibuk bagi seorang guru.

Masalahnya kalau tahun lepas, aku relax je selesaikan semua kerja berdikit-dikit. Cukup tempoh seminggu kira boleh selesailah semua tu. Tapi dalam minggu ni, satu hari je aku berada di sekolah. Bermakna satu hari tu rasanya nak makan dan minum pun tak sempat. Silap2 hari bulan nak kerling kat kawan sebelah pun tak menyempat..Apa nak buat? Siapa suruh aku jadi cikgu? Hah terima ajelah nasib sodih aku ni!! Update sikit je lah ya..sebab lepas ni aku nak mempersiapkan diri aku jadi robot selama 24 jam pada hari Selasa ini. Haha inilah padahnya kalau asyik gilakan siri terminator kat AXN tu..Chaiyok kat diri sendiri untuk komitmen paling getir dalam minggu ini. Sayonara buat e-novel seketika!!

Sunday, November 8, 2009

Musim Demam


Not in the mood...kesian tgk kakak kena paksa makan ubat. hakikatnya aku sendiri benci makan ubat. hihihi..

Tuesday, November 3, 2009

Dopamine Go To Hell...

Dah lama tak update blog, kadang-kadang malas ni datang tak diundang. Internet di Bilik Akses aku di sekolah still di tahap cikai. Sebab tu aku selalu tak dapat nak reply sapaan kawan-kawan di shout n chat. Kalau balas tu maksudnya aku dah balik rumah time tu. Sorry ya kalau ada yang merasakan tahap keramahan aku tu dah menurun. Hehe...Masa ni la membuak-buak dalam dada ni nak pergi Celcom dan kebas broadband satu supaya aku dapat terus melekat kat komputer ni dua puluh empat jam..
Sepanjang bulan ni saja aku rasa aku ni clumsy betul. Minggu lepas aku baru aje langgar pasu bunga kat depan kantin sekolah aku. Besar pulak tu pasu tu. Habis calar kereta aku tapi sikit aje la.. Yang kasihannya of course la pasu tu sendiri yang pecah berderai-derai macam kena langgar dengan kereta kebal. Hihhi.. Tak cukup dengan tu aku terpatahkan pula kerusi kat meja aku sampai patah riuk...Kawan-kawan mengusik, camanalah boleh duduk atas kerusi tu sampai patah? Kerusi tu punyalah kukuh buatannya. Kalau beli satu, duduk sampai tua pun tak patah-patah lagi. Jawab aku, pertambahan berat badan daa....(aku memang kuat makan sekarang ni)..

Hari ni pulak final exam dah start, sebab subjek pun dah habis diajar, jadi aku dah mula belek-belek beberapa buah bahan bacaan untuk dibaca.Nanti kalau budak dah habis exam, dah sah-sah aku terpaksa memerah otak semak kertas exam pulak. Last-last aku tarik buku Rose Harissa@ Nora Ismail. Actually aku dah buat speed reading dah (ikut istilah yunix) cerita Serasi Di Hati. Tapi entah macamana aku teringin nak baca lagi. Bagi aku ceritanya sangat menarik dan best. Aku jatuh hati kat Zarul, kasihan kat Edrinaz dan benci gila pada Zalina dan Syamsul Azman tu (sula aje lelaki macam ni. Siapa sokong angkat tangan!)

Aku baca lagi cerita ni sebab ia mengingatkan aku pada suatu keadaan yang mungkin sama tapi tak serupa. Kalaulah aku boleh syorkan cerita ni untuk dibaca oleh insan-insan yang aku kenal ni. Malangnya aku tak mampu nak bersuara, nanti dikatakan busy body pulak. Tapi kadang-kadang rasa kasihan dan simpati pula. Pelik kan? Perkahwinan sepatutnya sesuatu yang membahagiakan, ada persefahaman dan menerima diri isteri/suami tu seadanya lagi-lagi bagi orang yang berkahwin kerana cinta. Tapi kenapa ianya tak begitu? Salah siapa sebenarnya? Maaflah aku memang tak pandai bab-bab kahwin ni, tapi mata aku memang sangat peka walaupun nampak aje aku buat muka selamba dan tak kisah kat orang.

Masa aku belajar dulu, lecturer aku pernah cerita tentang 'Dopamine', bahan kimia dalam badan yang merangsang perkara yang menimbulkan kegembiraan dan passionate contohnya dalam cinta atau bila buat sesuatu yang menggembirakan atau bila kita suka pada makanan yang kita makan. Semuanya ada kaitan dengan Dopamine. Tapi kadar Dopamine dalam tubuh seseorang akan mula berkurang setelah dua tahun. Pada ketika ini tahap keghairahan seseorang pada sesuatu akan mula berkurangan. Begitulah kalau tak salah. Tapi kalau salah maaflah, maksudnya dah sah-sah aku tidur masa kelas Biokimia dulu. Apa yang aku maksudkan ialah, mungkinkah tempoh dua tahun adalah tempoh penentu untuk kebahagiaan sesebuah perkahwinan? Setelah dua tahun, cinta pada pasangan akan mula luntur dan ketika itu akan timbul pelbagai krisis. Semua ini pernah dibincangkan dalam kelas aku tu sewaktu di UM.

Mulanya aku memang tak percaya. Tapi ada beberapa contoh yang aku lihat sendiri dari orang-orang terdekat dengan aku. Bayangkan cinta bagai nak rak, tapi tup-tup bila kahwin, semuanya dah jadi hambar. Seperti kisah Edrinaz dan Syamsul Azman.Dan waktu itu aku terfikir, mungkin dari segi saintifik, itulah penyebabnya. Dopamine! Tapi kalau kita merasakan ada sesuatu kekurangan pada pasangan kita, tolong jangan salahkan Dopamine. Kalau pasangan itu pandai melahirkan rasa cinta dengan perbuatan, hadiah dan ungkapan kata-kata..Dopamine will go to hell! Jangan sesekali dikalahkan oleh Dopamine!

P/S : Sangat kagum dengan cikgu keluduk yang sangat loving dengan wifenya..suami mithali ni! Juga sangat kagum dengan one of my friend at school yang sangat penyabar dengan husbandnya. Merekalah orang-orang yang tak terkalahkan oleh Dopamine!!
 

Template by Blogger Candy