UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN

UNTUK MEMESAN SILA HUBUNGI EMAIL DI BAWAH UNTUK TEMPAHAN
Email : arr_nita@yahoo.com

Sunday, April 27, 2008

Aduh Tensionnyer!!

Apa nak cerita sebenarnya yek? Ntahlah dah dua minggu aku tak ke sekolah, dua minggu juga aku tak mengajar. Asyik pakai t-shirt dgn tracksuit je. Maklumlah tahun ni agak sibuk dengan program kadet polis yang memanjang tak pernah habis. Sejak dua minggu lepas aku asyik sibuk menguruskan perkhemahan kadet polis peringkat negeri. Bila jumpa student aku, diaorang pun pandai merungut cikgu asyik sibuk aje. Kekadang aku malu juga dengan anak murid sendiri. Nak menolak kerja, nanti dikatakan beri alasan. Tapi inilah dunia guru sebenarnya. Pernah juga aku dengar orang cakap jadi cikgu ni seronok, cuti banyak, kerja tak banyak. Rasanya semua kenyataan yang keluar dari mulut orang itu kena ditarik balik. Realitinya dunia guru tak seindah yang difikirkan. Dahulu masa aku kena paksa jadi guru (hehehhe), aku pun fikir macam tu. Kerajaan sepatutnya kena perdebatkan beban kerja guru ni di parlimen agar masyarakat terutama ibubapa faham kedudukan kami sebagai guru ni. Dahulu tugas guru hanya mengajar murid-murid dan sesekali terlibat dalam aktiviti kurikulum atau kokurikulum. Jadi tak mustahillah pelajar-pelajar cemerlang bukan sahaja dari segi akademik tapi juga dari segi sahsiah diri.Tapi sekarang tugas guru semakin mencabar dan tidak keterlaluan kalau dikatakan tugas guru bukan lagi setakat mengajar, membentuk sikap murid tapi juga tugas-tugas luar yang ternyata lebih diutamakan berbanding mengajar di dalam kelas. Bayangkan kalau seorang guru yang tidak dapat menghabiskan silibus matapelajaran kerana terperangkap dengan situasi terpaksa mematuhi arahan pihak sekolah untuk menghadiri pelbagai kegiatan akademik dan kokurikulum di luar. Siapa yang akan dipersalahkan? Bila student mengadu pada ibu bapa kerana guru asyik tidak ada di kelas, siapa yang akan dipersalahkan? Bukan pihak pentadbir sekolah tapi guru itu sendiri yang mendapat reputasi kurang baik. Mereka yang akan dipersalahkan. Adilkah itu? Bukan itu sahaja, guru-guru pada hari ini juga dibebani dengan pelbagai tugas-tugas menulis, merekod dan membuat kaji selidik tentang pelbagai perkara seperti yang diarahkan. Jadi apa gunanya pihak kementerian menempatkan kerani-kerani di sekolah jikalau tugas seperti ini harus dilakukan oleh guru sendiri? Jika murid terabai, guru juga yang dipersalahkan. Padahal kami ada banyak benda hendak dibuat, bukan semua murid kami dapat jaga serentak. Satu lagi yang aku agak kecewa ialah sikap beberapa pihak di sekolah aku yang bagi aku agak tidak pandai mengurus guru-guru di sekolah. Jika ada guru yang menolak kerja yang diberi, senang-senang sahaja guru lain yang akan dicari. Bukannya mereka nak pertikaikan atau sekurang-kurangnya menggunakan kuasa veto. Ini tak, asal ada yang berani kata tidak, cepat sahaja mereka buat tak tahu. Lepas tu cikgu-cikgu yang muka lurus jugalah yang terkena. Tak payahlah aku jelaskan, kat mana-mana pun sama aje. Mahu tak mahu sabar ajelah....bukannya aku berniat nak buruk-burukkan sekolah...bukan tau. Tapi sekadar melepas perasaan hati dalam blog sendiri. Hari ini kalau ada teman-teman aku bercita-cita nak jadi guru, aku hanya tersenyum sendiri. Tak dinafikan seperti mak aku kata, kerjaya guru itu kerjaya mulia. Itu semestinya. Dan kini aku...antara murid yang malas dan banyak memberi masalah dahulu di sekolah, kini terpaksa menerima hukuman untuk menjadi guru sehingga ke akhirnya....kalau ada cikgu aku yang lama dulu tahu aku jadi guru, entah apa reaksi mereka yek.Hehehe..arios.

Sunday, April 20, 2008

Berpengaruhkah Penulisan Novel Berbanding Tulisan Intelektual?

Bagi saya, penulisan novel adalah satu cabang seni yang sangat bermakna. Ia boleh disamakan dengan cabang seni lain seperti muzik, tarian, fotografi atau penulisan skrip drama, hanya ritma sahaja yang berbeza Setelah terjerumus dalam bidang ini, saya baru menyedari sebenarnya betapa novel juga boleh jadi satu karya yang berpengaruh seperti juga politik. Seingat saya sewaktu mula-mula membaca Salina karya A Samad Said, saya teruja dengan hasil karya beliau. Begitu juga dengan novel Hartini karya Aziz Afkar yang mengangkat darjat wanita sejak era lampau. Mungkin kerana itu saya begitu terpengaruh untuk mengangkat kekuatan wanita dalam novel-novel saya sendiri. Tapi apa yang ingin dibincangkan di sini bukanlah tentang watak tapi adalah pengaruh dunia novel hari ini.

Rata-rata rakyat Malaysia banyak yang suka membaca novel. Malah setelah dibuat tinjauan secara rawak, tak melampau kalau saya katakan novel cinta menduduki carta pertama, diikuti oleh novel kisah thriller, kekeluargaan, seram dan novel bercorak politik. Tapi perasan atau tidak, ada sesetengah rakyat Malaysia yang sangat memandang rendah novel-novel berkisarkan kisah cinta ini. Bagi mereka novel seperti ini adalah 'junk' berbanding tulisan-tulisan ilmiah karya penulis-penulis berilmu. Saya tak menyalahkan mereka kerana lain orang lainlah fikirannya bukan. Tapi sebelum saya menjadi salah seorang dari penulis, saya adalah peminat buku yang mengangkat darjat semua genre-genre buku yang ada. Dari Hikayat Merong Mahawangsa, Hikayat Marakarma, saya melebarkan minat kepada novel-novel karya A. Samad Said, Aziz Afkar, Khadijah Hasyim (semua novel beliau saya baca - Badai Semalam is the best), Amaruszati Noor dengan Bila Sena Berguguran. Tak lupa pada kak Syamsiah Noor yang sangat berkesan dengan novel-novel beliau. Permulaan novel Sindora beliau membuatkan saya benar-benar meminati karya-karya lain beliau. Malah saya juga membaca karya Shahnon Ahmad (SHIT) yang membuatkan kepala saya berpinar selepas itu. Selepas itu dunia yang berubah membuatkan kita juga berubah dari segi selera terhadap sesuatu buku. Saya mula membaca karya-karya Barat pula seperti karya John Grisham, Michael Chricton dan Stephen King untuk menukar selera.
And guess what, dari novel-novel ini saya boleh belajar banyak perkara yang mungkin takkan saya pelajari dari membaca jurnal atau karya-karya ilmiah. Kadangkala pemikiran manusia sangat simple. Dan orang-orang yang simple macam saya hanya memerlukan ilmu yang diceduk dari karya-karya yang simple tapi menarik berbanding buku-buku bercorak berat yang memberatkan lagi otak. Setuju atau tidak?
Novel dan penceritaan di dalamnya adalah satu hasil karya yang sangat dekat dengan pengalaman hidup. Dan kita sentiasa belajar dari pengalaman hidup untuk menjadi manusia yang lebih baik. Bukan niat saya untuk mengatakan karya ilmiah tidak baik. Tapi saya hanya meminta para-para cendikiawan, sesekali bacalah novel untuk mencari setitik nilai-nilai hidup yang terkandung di dalamnya.
Kerana itu bila bertemu orang-orang yang suka memandang rendah karya novel, saya akan bertanya sendiri. Come onlah, apa yang tak kena dengan novel-novel cinta berbanding karya-karya intelektual? Kadang-kadang dalam novel cinta pun ada ilmu yang tersirat.Mereka boleh menulis karya ilmiah, yup saya juga boleh menulis. Jika tidak masakan saya telah menghasilkan tesis tentang bidang oleochemical. Tapi bolehkah mereka menulis novel setebal 500 lebih mukasurat yang mempunyai pelbagai plot yang tidak statik seperti sebuah rencana? Entahlah, tepuk dada tanyalah selera....anyhow, aku hanya seorang penulis..hehehe

Bagaimanapun saya mengakui bahawa kadang-kala budaya membaca di kalangan pembaca-pembaca merupakan reason atau pengaruh kepada produktiviti pengeluaran sesuatu buku. Beginilah realiti penulisan tanahair yang berlaku pada hari ini. Pendek kata jika tiada anda semua sebagai pembaca, maka tiadalah kami semua dalam dunia penulisan novel.

Monday, April 7, 2008

HEAVEN'S FLOWER...hehehe

Salam semua,
Saya tahu ramai pembaca blog yang menanti kelahiran novel BUNGA SYURGA saya yang sepatutnya diterbitkan sejak November yang lalu. Dan ramai juga yang menyangka ia akan diterbitkan sempena Pesta Buku bersama-sama SAKTI CINTA. Mulanya saya juga menyangka begitu. Tapi nampaknya saya kecewa sekali lagi.
Terus terang saya akui saya agak kecewa dengan pihak penerbit ini. Malah kecewa saya sehingga di tahap saya rasa seperti mahu menangis dan rasa seperti diperbodoh-bodohkan. Saya juga serba salah dengan pertanyaan demi pertanyaan yang diterima dari pembaca blog saya. Maaf semua, anda takkan dapat melihat buku ini dalam satu jangka masa. Penerbit yang terlibat dalam proses BUNGA SYURGA bukan iBook Creative ya, kerana ramai yang tersalah sangka. Harap maklum. Tapi ia adalah sebuah syarikat yang sering mengalami masalah. Mungkin silap saya kerana terlalu percaya pada syarikat ini. Saya mungkin takkan terkilan sangat jika syarikat ini berterus terang tentang kedudukan mereka sejak awal-awal lagi. Tapi cara mereka yang sering memberi alasan demi alasan dan janji yang tak boleh ditunaikan memang buat saya bengang sekaligus marah.
Oleh itu, saya telah mengambil keputusan untuk menarik semula manuskrip ini dari tangan mereka kerana saya tidak mahu menanggung risiko. Tapi anda semua jangan bimbang. Saya telah berbincang dengan sebuah syarikat penerbitan yang agak terkenal (bukan alaf 21 mahupun iBook Creative) untuk menyambung proses penerbitan BUNGA SYURGA. Malah syarikat ini adalah syarikat yang sama yang akan menerbitkan manuskrip REMBULAN BERDARAH saya serta sebuah lagi manuskrip saya yang lain. Insya Allah jika mereka menerima BUNGA SYURGA, maka saya telah meminta agar REMBULAN BERDARAH ditangguhkan dahulu untuk memberi laluan kepada proses BUNGA SYURGA. Harap maklum.
Oleh itu mulai minggu depan, saya akan hentikan buat sementara penerbitan BUNGA SYURGA di blog saya untuk memudahkan urusan perbincangan dan semua yang berkaitan. Terima kasih kerana telah menyokong saya.

Saturday, April 5, 2008

Movie yang ku tonton....bebaru ini

Shutter

In the opening moments of Shutter, we see a young newlywed couple at their wedding. Ben (Joshua Jackson) and Jane Shaw (Rachael Taylor) are both young, happy, and seem to have their lives stretching out before them. Of course, we the audience know something they don't. They're in a horror movie, and so therefore, things are about to go south for the happy couple in a hurry. They have no time for a honeymoon, as they have to fly off for Tokyo so that Ben can start his new job as a model photographer for a magazine. They arrive in Tokyo, and before they even get a chance to turn on the TV and experience their first Japanese game show, that's when the trouble starts.Jane and Ben are driving down one of those dark and eerie roads you only see in horror movies, when they suddenly hit the figure of a young woman that comes darting out into the middle of the street. The ensuing accident sends their car spiraling off the road, and the young couple are unconscious for the rest of the night. When they come to, there is no sign of the girl they hit, and despite Ben's insistence that it was probably just an animal or something, Jane is still troubled by the experience. They still try to go about their new lives together, and while Ben begins his magazine job, Jane starts wandering the streets of Tokyo, taking pictures. That's when she notices something strange. When her pictures come back, there's something strange about them. Sometimes, there's a white streak-like apparition that should not be there. Or sometimes, there's a ghostly image of a woman who also shouldn't be there, and bears a striking resemblance to the one they hit that night. A friend of Jane's named Seiko (Maya Hazen) happens to know someone who works at a ghost-themed magazine, and introduces her to the concept of spirit photography. Jane starts trying to gather clues of just who this mystery woman who keeps on appearing in her pictures could be, and what she wants with her. Ben tries his best to brush these fears off, but the fact that he keeps on seeing this menacing ghost woman everywhere makes it hard. Meanwhile, we the audience are left wondering how many more times we'll have to see this kind of movie.Shutter is the third remake of an Asian horror film (the original hails from Thailand) in as many months, and it's really starting to wear me down. There are so many times we can see young Hollywood actors being menaced by gray-skinned Japanese ghosts before it loses the scare effect that the filmmakers intend. To be fair, this is probably one of the better Asian horror remakes that I've seen. Director Masayuki Ochiai (a Japanese filmmaker making his English language debut) does have a good sense of atmosphere, and is able to deliver an effective jolt or two. The movie is definitely better than January's One Missed Call, and more effective than February's The Eye. But the fact remains, we've seen it all before, and the movie does very little to set itself apart from the numerous imitators. The moments that are effective in delivering some genuine frights are unfortunately few and far between. The most effective moment is when Ben is alone in a set where a model photo shoot just took place, when the lights suddenly go out, and all the cameras around him start flashing randomly, giving us brief fleeting glimpses of the ghost woman approaching Ben with each flash of light. The film's climactic moments also has a few good shots, as well. However, most of the scares employed by the film are of the cheap variety, where innocent people like to suddenly jump into the frame rapidly while a loud noise bangs on the soundtrack. You'd think Ben would know that if his wife is so scared about this ghost woman terrorizing them, it wouldn't be a wise idea to just suddenly pop up behind her without warning.Setting aside the cheap jolts and scares of the film, the movie really is about the young couple at the center of the film, and how they find their relationship tested by the events around them. Rachael Taylor makes for a surprisingly strong and sympathetic heroine, something I wasn't expecting walking in. More than being a shrieky victim, she decides to take matters into her own hands, and shows a surprising amount of conviction as she slowly starts to piece the story of this ghost woman together. Her realization of how this woman is connected to them beyond that night on the road places her in a tough situation where she must not only question everything she knows, but also her husband. As Ben, Joshua Jackson doesn't get as much to do, but it's not entirely his fault. The movie paints him as a distant and often angry man. The movie should have done a better job of making him a more three dimensional character, which would have made the film's final moments and revelations much more effective. The only other performer in the film who could be noted as a stand out is Megumi Okina as the ghost stalking the couple. While she's not particularly scary as a ghost, she does have a few effective heartbreaking moments during the flashback scenes that tell her story.
I think I'd probably like Shutter more if I wasn't so burned out on Asian horror. The movie is competently made, makes good use of its exotic Japanese setting, and even has a couple effective scares to its credit. But, just as the young couple at the center of the movie is haunted by a specter from the past, so to is this movie haunted by the specters of several others just like it. There's just not much new to see here, and it should only be seeked out by those who are still scared by these kind of movies. I suspect the number of those people are dwindling with each one that's released. Maybe Hollywood should stop plundering from Asia's film library, and start coming up with their own ideas. Heeeehehee!!!!

Tuesday, April 1, 2008

Betulkah??

Blogger, penulis-penulis yang gagal?
Oleh Azman Ismail
Utusan Malaysia (Isnin, 31 Mac)

PARA panel Forum Astaka Minda, Penulis dan Blog: Trend Masa Kini yang berlangsung di Dewan Seminar DBP, Kuala Lumpur, baru-baru ini. Dari kiri, Jiwarasa, Shamsuddin Othman (pengerusi) dan Nisah Haron.
MEDIA blog pertama kali dipopularkan Blogger.com yang dimiliki oleh PyraLab sebelum ia diambil alih oleh Google.Com pada akhir tahun 2002.
Pelbagai pembaharuan dibuat oleh Google.Com terhadap media tersebut hingga banyak aplikasi yang bersifat sumber terbuka yang diperuntukkan kepada perkembangan para penulis blog tersebut.
Blog mempunyai fungsi yang pelbagai. Ia boleh sahaja sebuah catatan harian, media untuk memuatkan tulisan-tulisan ilmiah, wacana perdebatan, kempen politik, program-program media dan penulisan karya-karya sastera.
Banyak juga weblog yang memiliki kemudahan interaksi dengan para pengunjungnya yang membenarkan para pengunjungnya untuk meninggalkan pendapat daripada tulisan yang dimuatkan. Namun demikian ada juga yang yang bersifat tidak interaktif.
Blog sebagai indikasi kemajuan penulisan di Malaysia khususnya sedang melanda para pengguna Internet. Ruang maya tersebut menjadi medium alternatif untuk berkarya, berbahas dan sebagainya.
Namun, muncul pertanyaan adakah karya para blogger merupakan tulisan kelas kedua dan sekadar bersifat sampah? Atau ia hanya memuatkan tulisan yang sama sekali tidak bermutu.
Menurut penulis, Nisah Haron, karya-karya blog dan para blogger bukanlah penulis kelas kedua yang tulisan mereka gagal mendapat tempat di Beliau berkata, justeru blogger juga mampu menghasilkan karya yang baik dan mempunyai kekuatan tersendiri dan merupakan perkembangan positif terhadap kesusasteraan Malaysia hari ini.
(untuk baca seterusnya, klik tajuk di atas)
p/s : Sila komen....
 

Template by Blogger Candy